DERS TANITIM BİLGİLERİ


Dersin Adı
Osmanlı ve Türk Tatlıları
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
CLM 438
Güz/Bahar
2
2
3
5
Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Türü
Seçmeli
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Dersin Koordinatörü -
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Bu dersin amacı Türk ve Osmanlı tatlılarını tanımak
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Türk ve Osmanlı tatlılarını ayırt edebilecekler
  • Türk ve Osmanlı tatlılarında gelişebilecekler
  • Türk ve Osmanlı mutfağında yeteneklerini arttırabilecekler
  • Kullanılan malzemeleri tartışabilecekler
  • Yeni tatlı tarifleri yaratabilecekler
Ders Tanımı Dersin amacı tatlıcıklta Osmanlı ve Türk mutfağının gecmişten gelen teknik ve tariflerinin uygulanarak öğretilmesidir. Günümüzde yok olan ya da unutulmaya başlanan tatlılar eski teknik ve yöntemlerle uygulanarak öğretilecek, tarihi gerekçelerle ve günümüzle bağdaştırılarak anlatılacaktır. Örneğin şerbetlerin Fransız sorbesi ile ilişkisi, eskiden neden kullanıldıkları, günümüzde neden yok olmaya yüz tuttukları kapsamlı bir şekilde anlatılıp uygulanacaktır.
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
X
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Türk ve Osmanlı tatlılarında uzmanlaşma Tuğrul Şavkay Tatlı Kitap page 7-16
2 Türk ve Osmanlı tatlılarının tarihi Tuğrul Şavkay Tatlı Kitap page 20-36
3 Türk ve Osmanlı Tatlıların temel prensipleri Tuğrul Şavkay Tatlı Kitap page 47-55
4 Meyve ve sebzeli tatlılar Tuğrul Şavkay Tatlı Kitap page 56-77
5 Sütlü tatlılar Tuğrul Şavkay Tatlı Kitap page 78-109
6 Sütlü tatlılar Tuğrul Şavkay Tatlı Kitap page 78-109
7 Dondurmalar Tuğrul Şavkay Tatlı Kitap page 110-121
8 Ara sınav
9 Türk ve Osmanlı hamur işleri Tuğrul Şavkay Tatlı Kitap page 122-151
10 Türk ve Osmanlı hamur işleri Tuğrul Şavkay Tatlı Kitap page 122-151
11 Helva Tuğrul Şavkay Tatlı Kitap page 152-167
12 Komposto ve Şerbetler Tuğrul Şavkay Tatlı Kitap page 168-195
13 Reçel ve Marmelatlar Tuğrul Şavkay Tatlı Kitap page 247-288
14 Kurabiyeler Tuğrul Şavkay Tatlı Kitap page 196-225
15 Dersin gözden geçirilmesi
16 Final Sınavı
Ders Kitabı

Tuğrul şavkay Tatlı Kitap Şeker Yayınları 2000, YEMEK KİTABI ALATURKA VE ALAFRANGA tatlılar ve yemek kuralları, Baskent Yayin Evi 

Önerilen Okumalar/Materyaller

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
1
40
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
20
Final Sınavı
1
40
Toplam

Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı
2
60
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı
1
40
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
2
32
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
2
Sınıf Dışı Ders Çalışması
16
2
32
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
1
Portfolyo
Ödev
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
15
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınavlar
1
10
Final Sınavı
1
15
    Toplam
121

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır

X
2

Gastronomi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirir

X
3

Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirir ve karar verir

X
4

Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilir ve buna ilişkin değerlendirmeler yapar

X
5

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alır

X
6

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarır

 

7

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına temel oluşturan gastronomi, tasarım, hukuk ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanır ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olur

X
8

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanır

9

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin etik değerlere sahip olarak bilgi, beceri ve yetkinliklerini yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bilinciyle günceller ve geliştirir

X
10

Bir yabancı dili kullanarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. (European Language Portfolio Global Scale”, Level B1)

X
11

İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır

12

İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirir

X

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest