Dersin Adı | Osmanlı ve Türk Tatlıları |
Kodu | Yarıyıl | Teori (saat/hafta) | Uygulama/Lab (saat/hafta) | Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
CLM 438 | Güz/Bahar | 2 | 2 | 3 | 5 |
Ön-Koşul(lar) | Yok | |||||
Dersin Dili | İngilizce | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin Düzeyi | Lisans | |||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | ||||||
Dersin Koordinatörü | - | |||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı Türk ve Osmanlı tatlılarını tanımak |
Öğrenme Çıktıları | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Dersin amacı tatlıcıklta Osmanlı ve Türk mutfağının gecmişten gelen teknik ve tariflerinin uygulanarak öğretilmesidir. Günümüzde yok olan ya da unutulmaya başlanan tatlılar eski teknik ve yöntemlerle uygulanarak öğretilecek, tarihi gerekçelerle ve günümüzle bağdaştırılarak anlatılacaktır. Örneğin şerbetlerin Fransız sorbesi ile ilişkisi, eskiden neden kullanıldıkları, günümüzde neden yok olmaya yüz tuttukları kapsamlı bir şekilde anlatılıp uygulanacaktır. |
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları | |
| Temel Ders | |
Uzmanlık/Alan Dersleri | ||
Destek Dersleri | X | |
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Türk ve Osmanlı tatlılarında uzmanlaşma | Tuğrul Şavkay Tatlı Kitap page 7-16 |
2 | Türk ve Osmanlı tatlılarının tarihi | Tuğrul Şavkay Tatlı Kitap page 20-36 |
3 | Türk ve Osmanlı Tatlıların temel prensipleri | Tuğrul Şavkay Tatlı Kitap page 47-55 |
4 | Meyve ve sebzeli tatlılar | Tuğrul Şavkay Tatlı Kitap page 56-77 |
5 | Sütlü tatlılar | Tuğrul Şavkay Tatlı Kitap page 78-109 |
6 | Sütlü tatlılar | Tuğrul Şavkay Tatlı Kitap page 78-109 |
7 | Dondurmalar | Tuğrul Şavkay Tatlı Kitap page 110-121 |
8 | Ara sınav | |
9 | Türk ve Osmanlı hamur işleri | Tuğrul Şavkay Tatlı Kitap page 122-151 |
10 | Türk ve Osmanlı hamur işleri | Tuğrul Şavkay Tatlı Kitap page 122-151 |
11 | Helva | Tuğrul Şavkay Tatlı Kitap page 152-167 |
12 | Komposto ve Şerbetler | Tuğrul Şavkay Tatlı Kitap page 168-195 |
13 | Reçel ve Marmelatlar | Tuğrul Şavkay Tatlı Kitap page 247-288 |
14 | Kurabiyeler | Tuğrul Şavkay Tatlı Kitap page 196-225 |
15 | Dersin gözden geçirilmesi | |
16 | Final Sınavı |
Ders Kitabı | Tuğrul şavkay Tatlı Kitap Şeker Yayınları 2000, YEMEK KİTABI ALATURKA VE ALAFRANGA tatlılar ve yemek kuralları, Baskent Yayin Evi |
Önerilen Okumalar/Materyaller |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | 1 | 40 |
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | ||
Portfolyo | ||
Ödev | ||
Sunum / Jüri Önünde Sunum | ||
Proje | ||
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav | 1 | 20 |
Final Sınavı | 1 | 40 |
Toplam |
Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 2 | 60 |
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 1 | 40 |
Toplam |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) | 16 | 2 | 32 |
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) | 16 | 2 | |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 16 | 2 | 32 |
Arazi Çalışması | |||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | 1 | ||
Portfolyo | |||
Ödev | |||
Sunum / Jüri Önünde Sunum | |||
Proje | 15 | ||
Seminer/Çalıştay | |||
Sözlü Sınav | |||
Ara Sınavlar | 1 | 10 | |
Final Sınavı | 1 | 15 | |
Toplam | 121 |
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | * Katkı Düzeyi | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır | X | ||||
2 | Gastronomi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirir | X | ||||
3 | Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirir ve karar verir | X | ||||
4 | Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilir ve buna ilişkin değerlendirmeler yapar | X | ||||
5 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alır | X | ||||
6 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarır
| |||||
7 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına temel oluşturan gastronomi, tasarım, hukuk ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanır ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olur | X | ||||
8 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanır | |||||
9 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin etik değerlere sahip olarak bilgi, beceri ve yetkinliklerini yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bilinciyle günceller ve geliştirir | X | ||||
10 | Bir yabancı dili kullanarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. (European Language Portfolio Global Scale”, Level B1) | X | ||||
11 | İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır | |||||
12 | İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirir | X |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest